Bedwantsen vinden met speurhonden

Bedwantsen komen steeds vaker voor in Nederland. Veel mensen nemen ze per ongeluk mee, na een bezoekje aan het buitenland.  Zeker in de zomer zal daarom de telefoon van Martin Vreedenburgh van Eurodogs roodgloeiend staan. Met de speurhonden is het namelijk mogelijk om de bedwantsen direct te lokaliseren, zodat er gericht bestreden kan worden.

Zoals Martin zegt: ‘Wij zijn geen bestrijders; we helpen ze enkel hun werk goed te doen, want als één ding voorop staat, dan is dat alleen gif spuiten niet werkt”. Martin reist met zijn honden het hele land door. De honden zijn getraind op het vinden van drugs, wapens, explosieven, brandversnellers, vuurwerk en dus ook bedwantsen.

Hoe bedwantsen bestrijden?

Een bedwants is een parasitair insect dat ongeveer tot 6mm groot kan worden. Ze voeden zich door bloed van mensen of dieren. Vaak is de misvatting dat bedwantsen zich alleen in bed verstoppen, maar zij kunnen zich overal nestelen. Zo kunnen ze in huis in de kleinste kiertjes zitten, achter plinten of misschien wel onder het laminaat. Hierdoor wordt de bestrijding van bedwantsen erg lastig gemaakt. Ook omdat ze in de loop der tijd resistent zijn geworden voor gif. Martijn zegt: “Een bedwantsen loopt over een onzichtbaar spoor van zijn nest naar de prooi. Ze kunnen wel 200m lopen en detecteren hun prooi door de lichaamstemperatuur en de CO2 die wordt uitgestoten in de slaap. Vrouwen en kinderen worden warmer in hun slaap, waardoor zij eerder kans hebben om gebeten te worden.

Veel bestrijders werken enkel met gif, en spuiten die op willekeurige plekken in het huis. Martin is er juist om met de speurhonden de exacte locatie van het nest te lokaliseren met de honden. “Bedwantsen bestrijden kost een hoop geld en daarom is het goed om te weten waar ze exact zitten. Als onze honden de bedwantsen gelokaliseerd hebben, adivseren wijn altijd om de bedwantsen te bestrijden met een hittebehandeling. Het is de duurste oplossing, maar je hebt wel d garantie dat je hierna van de bedwantsen af bent”.

Hoe krijg je bedwantsen?

Martin komt met zijn speurhonden vooral bij hotels en vakantieparken. Dat is ook zeer noodzakelijk, want in Nederland hebben 1 op 5 grote steden bedwantsen. Wereldwijd is dit zelfs in 1 op de 3 hotels. Martin: “Bedwantsen kunnen overal zitten en komen overal voor. In hotels, vakantieparken, maar ook in vliegtuigen of in het openbaar vervoer. Andere grote verspreiders zijn marktplaatsen, kringloopwinkels en tweedehands kledingwinkels”.

Tips tegen bedwantsen

Martin deelt de belangrijkste tips om de kans te verkleinen dat je bedwantsen meeneemt van vakantie.

  • Zet je koffer nooit op bed. Hiermee geef je de bedwantsen kans om in de koffer te kruipen. Laat het liefst je kleding in de koffer en berg deze op in een bagagerek, nooit onder je bed.
  • Heb je geen bagagerek? Zet dan je koffer in de badkamer. Bedwantsen kunnen namelijk niet op een gladde ondergrond lopen, waarmee de kans kleiner is dat zij in de badkamer zitten.
  • Een goede koffer is belangrijk. Kies er één met hard plastic, kliksysteem en een rubberen binnenwand. Geen rits, want bedwantsen kunnen door ritsen heen kruipen.
  • Zorg dat je gedragen kleding direct sorteert. Doe de was in een plastic zak en sluit deze af.
  • Bij thuiskomt laat je de koffer buiten staan. Schud je kleding buiten uit voordat je het gaat wassen. Houd de kleding in een zak, schud de zak uit in de wasmachine en doe direct de deur dicht. Gooi de zak vervolgens buiten in de container. Was de was zo hoog mogelijk en doe de was die in de droger kan, daarna in de droger. Doe er vervolgens een natte handdoek bij en zet de droger op de hoogste temperatuur. Hiermee worden de bedwantsen gedood.
  • Denk goed na over waar je je spullen bewaard. Zet je handtas niet op de grond of op de bank. Laat je jas in de auto liggen en zet dus je koffer in de badkamer.

 

Recent Posts

Plaats een Reactie